10. september 2018

Slik forstår du hva psykiske lidelser egentlig er.

I anledning verdensdagen for selvmordsforebyggelse vil jeg ta en pause i Anarjohka innleggene og skrive litt om hvordan man kan forstå psykiske lidelser på en god måte
___
➡️Mange kvier seg for å være åpne om ting de strever med. Noen vil ikke innrømme at vonde opplevelser har hatt en innvirkning på de fordi de ikke vil være et offer, andre føler at det å ha personlige problemer er betyr at det er noe galt med de, at de ikke er flinke nok eller at det er skammelig.
___
➡️Det er ofte sånne tanker som gjør at man ikke søker hjelp eller snakker med venner om det, og det er bl.a denne isolasjonen som kan føre til selvmord.
___
➡️Fakta er at symptomer ofte er mestringsstrategier. Når jeg sier symptomer så mener det som kan "være galt": angst, muskelspenninger, depresjon, negative tanker, flashbacks, håpløshet osv. Alt dette er eksempler på symptomer.
____
➡️Symptomer er ofte overlevelsesstrategier fra tidligere. For eksempel er angst og muskelspenning en måte å ubevisst holde følelser nede. Mange utvikler slike reaksjoner når de er i vonde situasjoner de ikke kan gjøre noe med, for eksempel om man blir mobbet. I sånne situasjoner får man ofte bare kontrollert sine egne reaksjoner, og det man gjør da er å dempe sine egne følelser så man slipper å merke hvor vondt det er. Det er altså mestring, noe bra man gjør som fører til at man klarer seg i en vanskelig situasjon. En bra ting.
_____
➡️Så starter man kanskje på en ny skole eller en ny jobb og blir ikke mobbet mer, men man holder fortsatt følelsene nede ved å spenne musklene som igjen skaper psykiske problemer. Det er i prinsippet ikke annerledes enn å ha en dårlig løpeteknikk man la til seg da man trente på a-laget. Å snakke med en psykolog (eller venn for den saks skyld) er det samme som å be en trener hjelpe en å finne ut hva man gjør galt og fikse det.
___
➡️Alle kan streve med sånne ting fra tid til annen, så la oss alle ha et empatisk blikk både på egne mestringsstrategier, og være der for menneskene rundt oss når det trengs.
____
➡️Trenger du, eller noen du kjenner, noen å snakke med så ring hjelpetelefonen for psykisk helse 112 123. Ved akutt behov for hjelp, ring psykiatrisk legevakt på 116 117.

Nyeste innlegg

Hvorfor de fleste har mye å lære av en fransk kvinne som har blitt voldtatt utallige ganger

For saken er at Gisele har forstått noe helt grunnleggende med overgrep og det er at det er overgriperen som har skylden. Og det gjelder ikke bare på slike alvorlige voldtekter, men på alt fra mobbing til utroskap, til vold og overgrep.

Les mer
Ting jeg kan klikke over på 17. mai

Å klage på korpsmusikk er som å stå på Noway cup og se GUTT 10, mens man klager på at pasningsspillet ikke er helt på Champions league nivå. Det er så misforstått at jeg nesten må gå litt unna, spise en Friskis og ligge litt i rugg før jeg er i vater igjen. 

Les mer
Har du husket å være redd i dag? En rant om et overbekymret samfunn.

Det snakkes så mye om alt som er farlig. Om psykiske lidelser som lurer rundt hver et hjørne: pass på så poden får godteri på riktig måte ellers havner den på BUP med spiseforstyrrelser. Flinke foreldre kan knapt snu seg uten å ha en ekspert til å fortelle dem at de burde snudd seg litt annerledes.

Les mer
Psykolog med sovepose
Copyright © 2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram