POPULÆRE FOREDRAG
TA KONTAKTNaturen som lykkepille.
Dette er et svært populært foredrag som bygger på bestselgeren Psykolog med sovepose. Her bruker Refseth fortelllinger fra eget liv og uteliv til å forklare viktige psykologiske prosesser og gi tilhøreren redskaper til å rydde litt i eget liv. Med humor, omtanke og masse selvironi fortelle Refseth om hvordan vi kan forstå de prosessene vi har inni oss, hvordan vi forandrer dem og hvordan naturen kan hjelpe oss i denne prosessen. Dette er et foredrag som passer til alle mellom 15 og 115 år.
Beskrivelse:
Mitt eget friluftsliv startet med kjærlighetssorg som ble helet foran et bål i Nordmarka. Med utgangspunkt i mine egne erfaringer med hvordan det er å føle seg hjemme i naturen når livet stormer, skal jeg prate om psykologien i friluftslivet vårt. Hva gjør egentlig naturen for oss, hvorfor er det slik og når er det vi trenger noe annet enn natur for å heles?
Kan en tur i skogen være bedre enn lykkepiller og hva er det egentlig vi strever med når psyken ikke spiller på lag med oss? Dette blir et foredrag krydret med røverhistorier fra utelivet, furubål, den snikende følelsen av mestring som kommer når man tør alt man ikke turte og en faglig take på det vi alle vet: At friluftslivet gjør noe godt med oss.
Konsert og foredrag
I dette foredraget har Johanne tatt med seg broren sin Karl Ivar Refseth og laget om foredraget «Naturen som lykkepille» til en musikalsk opplevelse. Karl Ivar er en av Norges beste jazzvibrafonister og har brukt egne komposisjoner til å bygge opp under fortellingen og gi musikalske pauser i innholdet.
Bekrivelse:
Johanne Refseth er psykologen som kurerte sin egen kjærlighetssorg ved å bli en utesovende friluftselsker med hang til kaffebål og mosegrodde skoger. Etter denne opplevelsen begynte hun å lete etter fakta bak magien: Hvorfor ble livets nedturer enklere når de ble servert med novemberskog og fiskestang? Hva sier forskningen og hvordan linker dette til problemene vanlige folk har?
I dette foredraget forteller Refseth om psykologien bak det å være menneske. Om hvorfor følelser blir til magesmerter, hodepine og konsentrasjonsproblemer. Om hvordan vi deretter begynner å unngå det som foregår inni oss. Om hvordan informasjonen fra psykologiforskningen begynte å gi mening sett med uteelskerens øyne. Fordi naturen har en helende effekt på oss som går dypere enn bare til redusert angstnivå og positive følelser: Det er her vi hører hjemme.
Bare vent! Et foredrag om barn og uteliv.
I dette foredraget forteller Refseth om friluftsliv og barn, hva uteliv gjør med den mentale helsen til barna våre, hva naturen gjør og hvordan vi kan forstå dette. Johanne har hatt med datteren Emma ut på telttur siden hun var tre måneder gammel og deler av både morsomme historier og viktige erfaringer i dette foredraget om barn og uteliv.
Beskrivelse: Hva skjer med en ihuga uteelsker når man plutselig får en baby, tar utelivet slutt eller bretter en opp begge ermene for å finne ut hvordan man får mini med på tur?
Jeg gjorde sistnevnte og i dette foredraget vil jeg prate om det å ha med barn ut i naturen. Igjennom historier, videoer og bilder fra min egne erfaring som friluftsmamma prater jeg om alt fra bleieskift på tur, til psykologien bak det å ta barna med ut i naturen. Hva gjør utelivet med barna, hva kan det gjøre med oss voksne og hvorfor skal vi prioritere naturopplevelser med de små? Dette er noen av de spørsmålene du kan få svar på i dette foredraget som kommer vidt omkring det å ta barna med på overnattingsturer.