(sponsa utstyr) En post om vindkraft, hytteutbygging og folkehelse.
_
For en friluftselskende psykolog med en hemmelig drøm om at alle skal komme seg ut i naturen, har denne våren vært både forferdelig og magisk. I en ekstrem global krise har hele Norge og ja, halve USA fått øynene opp for hva natur gjør med oss. For en som tidligere har argumentert for at naturen kanskje noe av det beste forebyggende tiltaket vi har i Norge både i forhold til fysisk og psykisk helse, er det litt magisk å se det i praksis. Saken er jo den at med milevis av vakker natur å boltre oss på, tilgang på gratis treningssenter året rundt og frihet til bruk, så har vi et gullkort som få i verden kan matche.
_
Det som bekymrer meg her, er at jeg også bor i et land der villmarka bygges ned. Bit for bit tar industri og hyttebygging over områder som tidligere var til rådighet. Og nei, det betyr ikke at jeg er imot en gjennomtenkt lokal byggeplan akkurat der du bor. Det jeg synes, er at for Norge som helhet, er det en tendens til at villmarka forsvinner.
_
Forskningen på effekten natur har på oss er overveldende positiv. Og ja, som all ny forskning så trenger vi mer og bedre studier for å si noe, men spørsmålet her er hvor mye tid vi har. Skal vi vente til vi har en gullkantet studie som forteller oss det vi allerede merker når vi er på tur, nemlig at det gjør noe med oss? Skal vi vente til vi har en rct som sier at det ikke er det samme for oss om vi går i en park i en by, og om vi går på fjellet der vi kan være litt ensomme. At det gjør en forskjell at vi kan se ut over en urørt fjellheim eller at nattehimmelen faktisk er mørk, ikke gul. Eller skal vi handle nå?
_
Jeg bare lurer, for hvis de forskningsresultatene har rett, så sitter vi på en gullgruve. En gullgruve som allerede gir oss penger i ei sykekasse som ikke brukes fordi mange ikke blir syke og ikke trenger hjelp. Nettopp fordi vi går en tur når det røyner på, får det litt bedre under en mørk nattehimmel eller får en god prat med kompisen over et kaffebål.
_
Vi snakker mye om miljø, penger og industri, men vi snakker ikke så mye om folkehelse. Det kan bli en brutal feil.